Over dragen

Waarom ergonomisch dragen? Kort gezegd: Het is goed voor jou en je kindje. Je kindje en jij horen immers bij elkaar. Jullie zijn beide mensen die gezien willen worden. Één manier om dat te doen is door je kindje te dragen. Daarmee zeg je eigenlijk: hallo lief kleintje ik zie jou en hoor jou. Je hoort bij mij...

Waarom ergonomisch dragen?

Je bent dicht bij elkaar en kunt daarom snel reageren op de signalen van je kindje: wanneer je kindje honger heeft bijvoorbeeld. Als je kindje huilt of pijn heeft, kun je je soms zo machteloos voelen. Dragen kan je dan het gevoel geven dat je toch iets kunt bieden om je kindje te troosten. Jou nabijheid, warmte, hartslag helpen daarbij. Dragen kan ook verlichting geven bij krampjes, door de lichte druk die uitgeoefend wordt op het buikje van je kindje. Of bij reflux, doordat je kindje rechtop bij je zit en melk dus minder makkelijk terug vloeit. 

Toch is dragen niet alleen voor kindjes die wat minder lekker in hun vel zitten of een slechte start hebben gemaakt. Alle kindjes hebben er baat bij om gedragen worden. Dragen helpt bij het hechtingsproces. Je Kindje zit dicht bij jou waardoor het al snel veel kan leren. Bijv. het herkennen van gezichtsuitdrukkingen bij stemgeluid. Ook kan je kindje zich wegdraaien naar de drager wanneer prikkels van buitenaf te veel worden. Door het nabije contact komt oxytocine (knuffelhormoon) vrij. Dat stofje werkt positief voor de drager en voor het kindje. Als drager heb je even je handen vrij om iets anders te kunnen doen en toch je kindje dichtbij je te hebben. Daarnaast is dragen ook gewoon gezellig.

Wat is ergonomisch dragen?

Door ‘ergonomisch’ voor ‘dragen’ te zetten geeft dat aan dat je ook ‘niet-ergonomisch’ kunt dragen.
Dragen is ergonomisch wanneer de doek of voorgevormde drager de natuurlijke houding van kind en drager ondersteunt en respecteert.
Voor de drager betekent dit, dat het gewicht van het kind goed over het lichaam verdeeld wordt en het kind dicht tegen de drager aan ligt. Voor het kind betekent dit, dat de doek of voorgevormde drager de natuurlijke houding van het kind volgt. De benen en heupen staan daardoor in de M-vorm en de bolling van de rug wordt gevolgd. Ook mag het hoofdje niet in het draagsysteem wegzakken.

Wat is de waarde van een consult?

Child Bonding kan jou verschillende consulten aanbieden. Bijvoorbeeld een pasconsult voor als je nog niet precies weet wat je wilt. Of een privé consult als je dat al wel weet. Bij een consult beginnen we altijd eerst met een pop. Zo hoeven we je kindje niet onnodig te belasten. Het oefenen gebeurt dus veilig. Stap voor stap wordt de techniek aangeleerd op een voor jou begrijpelijke manier. Hierdoor is elk consult maatwerk. Pas als de techniek onder de knie is gaan we het consult afronden met je kindje erbij. Dit is altijd even spannend, maar ook hierbij krijg je de nodige begeleiding. In elk consult sta jij met je kindje centraal.

Kun je het niet van een filmpje leren dan? Waar een wil is, is een weg, maar de vraag is gaat het dan ook goed? Dat zit hem in het bijzonder in de details. Bijvoorbeeld het kantelen van het bekken bij een voorgevormde drager of het goed aanspannen van de doek. Deze dingen kun je niet ervaren op basis van een Youtube filmpje, dit moet je voelen. Daar komt bij dat een filmpje niet terug praat. Het kan jou niet corrigeren of de handeling zo aanpassen dat het voor jou wel werkbaar wordt en het nog steeds veilig is. Ook de kwaliteit van de Youtube filmpjes is niet altijd even goed. Daardoor kunnen er onbedoeld fouten in sluipen en is het dragen niet meer ergonomisch. Terwijl je dat wel wilt.

Door een consult af te nemen gun je jezelf en je kindje een mooie en goede draagperiode. Child Bonding vindt het een uitdaging om ieder een uitleg te geven die hij/zij begrijpt. En om net dat stapje extra te doen door de nodige tips en tricks te geven. Zodat je je kindje ook goed blijft dragen wanneer het consult voorbij is.

Zelf oefenen met je kindje

Zelf oefenen, zonder eerst een consult gehad te hebben, raad ik sterk af. Ook al heb je al ervaring met een bepaalde draagtechniek, de ene techniek is nu eenmaal de andere niet. Je belast je kindje onnodig en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als je niet goed door hebt wat je moet doen of waar je op moet letten. Ook al sta je naast je bed te oefenen, ook dan zou je toch niet willen dat je kindje valt en in het ergste geval verkeerd terecht komt.

Tijdens een consult komt je kindje er altijd pas op het laatst bij. We oefenen namelijk eerst met een pop. Dit neemt evt. spanning bij de drager weg en is er geen tijdsdruk bij het oefenen van de techniek. Ook wordt je kindje zo niet onnodig belast en is er geen gevaar voor je kindje mocht het in het begin niet zo soepel gaan. Als je de techniek onder de knie hebt en je er zelf ook voldoende vertrouwen in hebt, voer je de techniek nog een keer uit met je kindje. Om ergonomisch en veilig te dragen is het altijd goed om een consult aan te vragen. Heb je een kleine vraag dan ben je welkom op een inloopochtend.

Doeken en voorgevormde dragers

Wanneer je eenmaal gaat kijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn om mee te dragen kan dat overweldigend zijn. Zoveel doeken en voorgevormde dragers en dan nog zoveel verschillende merken. Door jezelf een aantal vragen te stellen, kun je al een schifting maken: waar ligt mijn voorkeur, wil ik knopen of liever iets met gespen, wil ik veel draagmogelijkheden in de zin van verschillende technieken en wat lijkt me comfortabel?

Doeken en voorgevormde dragers kunnen per merk verschillen wat details betreft, maar alle soorten zijn wel onder verschillende groepen te verdelen. Child Bonding heeft van elke groep minimaal een drager om te passen. Daarnaast heeft verkoopt Child Bonding de merken Pure Baby Love (geweven doeken van 100% katoen) en Small Vips (rekbare doeken van 100% bamboe).

Rekbare doek

De benaming zegt het al, de doek is rekbaar en heerlijk soepel. Daardoor is hij zeer geschikt voor pasgeboren kindjes. Deze doek bereid je helemaal voor en legt er een knoop in. Dan komt je kindje erbij en gaat het in de doek. Daardoor is dit een fijne beginnersdoek.

Eigenschappen:

 • geschikt voor buikdragen
 • NIET geschikt voor rugdragen
 • moet drielaags geknoopt worden
 • bruikbaar vanaf de kraamtijd tot ca. 9 kilo
Moeder met kind in rekbare drager

Geweven doek

Dit is een veelzijdige doek die je lang kunt gebruiken. Geweven doeken zijn er in veel soorten en maten. De maat heeft te maken met hoe groot je zelf bent en welke techniek je wilt toepassen. De maten 6 en 7 zijn de meest gangbare.

Eigenschappen:

 • geschikt voor buik-, heup- en rugdragen
 • beschikbaar in verschillende blends (bijv. hennep met katoen)
 • bruikbaar vanaf de kraamtijd tot ca. 4 jaar
Moeder met kind in geweven drager

Ringsling

Je draagt deze doek op een schouder. Het is een doek om snel mee te pakken. Het is even oefenen om deze goed te kunnen aanspannen, maar als dat eenmaal lukt, is het een heerlijke doek om bijv. standaard in de auto te hebben liggen (bijv. voor als je snel even naar de winkel moet).

Eigenschappen:

 • geschikt voor heupdragen
 • fijn voor de wat kortere afstanden
 • klein om mee te nemen
 • geweven stof
Moeder met kind in ringsling drager

Torso doek

Een echt Afrikaanse doek en techniek. Deze manier van dragen is laag op je rug en je schouders blijven vrij. De doeken zijn vaak dunner dan de geweven doeken, maar er zijn ook dikkere versies verkrijgbaar. De doek is ongeveer even lang als dat je zelf bent.

Eigenschappen:

 • geschikt voor rugdragen
 • bruikbaar vanaf het afvallen van de navelstreng tot ca. 4 jaar
 • geen gewicht op de schouders
 • geweven doek met evt. geborduurde versiering
Moeder met kind in torso drager

Mei Tai

Het gemak van een voorgevormde drager en het fijne van een doek. Hij is vaak wat soepeler dan een voorgevormde drager met gespen. Ook kun je het gewicht van je kindje wat meer verdelen, doordat de schouderbanden in bepaalde modellen breder over de rug verdeeld kunnen worden.

Eigenschappen:

 • geschikt voor buik en rugdragen
 • deels voorgevormd
 • bruikbaar vanaf kledingmaat 56 tot 104
 • verkrijgbaar in verschillende maten (56 tot 80 en 62-92/104)
Moeder met kind in meitai drager

Soft Structed Carrier

Een volledig voorgevormde drager is gemakkelijk in gebruik, zeker wanneer je kindje wat ouder word en het ook zelf stukjes wil lopen. Als je je baby wilt dragen in een voorgevormde drager kun je het beste kiezen voor een drager die bruikbaar is vanaf kledingmaat 56 tot ongeveer maat 92. Grotere dragers bieden vaak een insert/verkleiner aan, om zo de drager langer mee te laten gaan. Slim bedacht, maar in de praktijk werkt het niet altijd even fijn.

Eigenschappen:

 • volledig of deels met gespen
 • bruikbaar vanaf kledingmaat 56 tot ca. 110
 • verkrijgbaar in verschillende maten
 • compact om mee te nemen
Moeder met kind in soft structed carrier